Monday, December 12, 2005

LA CATALUNYA RURAL I EL PACTE DEL TINELL

És més que evident que el canvi de govern a la Generalitat ha comportat per a la societat catalana una etapa d’acoblament, o millor dit, de la recerca del lloc de cadascú en una realitat nova, i més encara en la Catalunya interior, rural, de comarques i pobles petits.

Una Catalunya, aquesta, que va fer el pas de la dictadura a la democràcia, molts cops amb els mateixos protagonistes o que moltes vegades amb un simple relleu de pares a fills, sense que gairebé en el dia a dia no es notés res.

No és un secret per ningú que CIU d’aquesta Catalunya rural i interior és l’hereva de qui “ha manat” sempre, es barreja entre partit i institució, i es confon amb el caciquisme antic i l’avui més subtil i refinat control econòmic.

No és d’estranyar llavors que aquests dies en què es compleix dos anys del “Pacte del Tinell”, en aquesta també real Catalunya, la lluita per qui dóna l’aparença de “qui mana” és intensa i real en la convicció per alguns, sigui certa o no, que qui guanyi guanyarà en el futur.

És per això que en aquestes terres i societats rurals hi ha una mena de situació estranya, la d’un govern que decideix invertir i abocar més recursos en aquestes comarques tants anys oblidades, i l’esforç constant i premeditat dels responsables de CIU amb força implantació en ajuntaments i sobretot en consells comarcals que neguen cap abans , que a més reben molts més diners encara que ho amaguen i que s’esforcen sobretot a demostrar que res ha canviat.

El “Pacte del Tinell” marca una fita històrica per a tota Catalunya. L’estatut, l’aposta per més i millors polítiques socials són una realitat que mai hagués estat possible sense aquest acord.

Més important però és i ha d’ésser per aquesta altra Catalunya, ja que és la seva “oportunitat” per ser catalans com els demés , de tenir igualtat de drets i de deures. És per tot plegat que dos anys després de la signatura del “Pacte del Tinell” hem de ser conscients que hi ha molt camí per recórrer i moltes dificultats per superar, això no ha fet més que començar, ànim!!


JOAQUIM PALADELLA I CURTO
Diputat al Parlament de Catalunya
PSC-UPTA

SR. SANCHO, DEIXI D'"ENGANYAR"

He llegit les declaracions del diputat de CIU Sr. Sancho, en les quals m’acusa de “manca de serietat impressionant”, és un exemple més d’un estil basat en l’insult i la desqualificació, que sempre ha caracteritzat l’exdelegat transvasista del govern anterior.

Diu que “enganyo” la Terra Alta, diu també que la carretera C-221 ja tenia partida al pressupost del 2003, i que “lamenta” que digui que fins ara no s’ha fet res.

Al respecte, Sr. Sancho, li he de dir que “enganyar” significa contar mentides, exactament el mai he fet i vostè sí que fa amb les seves declaracions.

Si l’únic argument és que la C-221 ja sortia al pressupost del 2003, li diré que era una enganyifa més, ja que ni durant l’any 2003 ni els 22 anys anteriors van fer, ni tan sols van voler fer cap inversió ni obra significativa en aquesta carretera tan vital per a la comarca de la Terra Alta, ni en aquesta ni en qualsevol altra carretera de la comarca.

“Obres són amors i no bones raons”, diu el refranyer popular, i per molt que vulgui desacreditar, desqualificar o insultar la gent acabarà veient qui enganya a qui, i qui treballa per la comarca i qui no ho fa ni ho ha fet mai.

Sàpiguen a la Terra Alta, el Sr. Sancho ja ho sap, que durant el 2006 a la nostra comarca el Govern de la Generalitat posarà en marxa les obres de la carretera d’Horta de Sant Joan-Xerta, i la variant de Batea i C-221 Batea- límit Aragó, obres especial i excepcionalment necessàries a la Terra Alta i a més es reforçaran els ferms de les carreteres entre Bot-Horta de Sant Joan, La Fatarella-Ascó, i el Pinell de Brai – Prat de Comte.

Voldria també dir que durant aquest 2005 s’ha fet i s’ha acabat el tram entre la N-420 fins la futura variant de Batea a la C-221, així com la connexió de la C-221 i la carretera de Batea-Nonasp i l’entrada a la població de Batea pel Peiro.

És per tot plegat molt trist que el Sr. Sancho lamenti que jo digui que “fins ara no s’ha fet res”. És que, Sr. Sancho, és així, digui’m sinó, què s’havia fet abans quan vostè era delegat del Govern o durant tots els molts anys de govern de CIU? Li diré jo: res de res, no li sàpiga llavors greu que jo li recordi, ni m’insulti per haver-ho fet.

No vull però acabar sense afegir-li un altre argument, i és que mentre el Govern de la Generalitat inverteix i invertirà amb força i amb ganes a les carreteres de la Terra Alta, la Diputació de Tarragona, presidida per CIU, segueix sense invertir o invertint el mínim possible en les carreteres de la nostra comarca, incomplint la proposta no de llei presentada per mi i aprovada al Parlament de Catalunya instant a la Diputació a prioritzar carreteres de la Terra Alta en les inversions de l’ens provincial.

Les coses són com són, Sr. Sancho, deixi d’insultar i de desqualificar, respecti el treball dels altres i si és possible col·labori i ajudi a canviar aquesta comarca que vostès tenien oblidada i “enganyada”.


JOAQUIM PALADELLA CURTO
Diputat PSC-UPTA al Parlament de Catalunya